Applicerad neurologi

”Allt du någonsin känt eller gjort i ditt liv har berott på hjärnaktivitet. På den mest grundläggande nivån bestämmer de invecklade processerna och mönstren i din hjärna både vem du har varit och, viktigare vem du kommer att bli. All mänsklig förändring representerar förändringar i individens nervsystem.

Allt vi är drivs av hjärnan ” – Dr. Eric Cobb, Z Health

Hjärnan är vårt mål

Din hjärna har en uppgift och det är överlevnad. Den skyddar dig och håller dig vid liv. Hjärnan vill ha full kontroll och tar hand om allt. Om den inte har det så måste den tala om det för dig och det gör den vanligtvis genom smärta. Vi kallar det en åtgärdssignal.

Symtom på åtgärdssignal förutom smärta kan vara: yrsel, kronisk trötthet, huvudvärk, svullnad, migrän, inskränkthet i leder.

Det är viktigt att informationen som din hjärna tar emot är av så hög kvalitet som möjligt så att den kan tolka det rätt och ge dig ett bra utförande. Informationen tar den ständigt in från din kropp. 45% av all input kommer via dina ögon sedan har du en näsa som du känner dofter med, du har öron, känsel, balans, och rörelse. Din hjärna tar emot 40 miljoner intryck per sekund. Då gäller det att den navigerar rätt annars blir det fel.

Smärta är en överlevnadsreflex

För att din kropp ska fungera optimalt så måste ditt nervsystem vara i balans och det hjälper vi dig med. Beroende på vad du har varit med om i livet om din hjärna har uppfattat att du varit i fara eller inte ger mer eller mindre smärta.

Du har kanske varit med om av egen erfarenhet eller via vänner att man upplever en smärta men undersökningar hos farbrordoktorn visar inget fel. Vi har många kunder som har fått som svar – vi hittar inga fel. Vad blir tanken då?

Kanske så här – jag kan inte ha så här ont om det inte är något allvarligt fel på mig

DU KAN FAKTISKT DET! – det är din hjärna som anser det vara så viktigt att smärtan behöver vara så intensiv.

Nervsystem

Din historia är viktig

Med tanke på hur hjärnan – vårt kontrollsystem fungerar är din historia viktig för oss. Vad har du varit med om i livet. Skador, trauman, sorg, stress mm. Det behöver vi veta för att kunna hjälpa dig att reducera din smärta. Vi jobbar utifrån ett neurologiskt perspektiv och där är hela du viktig eftersom hjärnan är den som kontrollerar din kropp. Muskler, skelett, senor och ligament gör inget av eget initiativ utan bara vad hjärnan via nervsystemet skickar för signaler. Det är nerverna som rekryterar strukturen. Kan vi få nerverna att rekrytera rätt kan vi reducera smärta. Får vi igång din funktion så att du börjar fungera som du ska så blir också resultatet mer bestående.

Så för att kroppen ska fungera optimalt måste ditt nervsystem vara i balans.

Hur går en behandling till?

• Konsultation – din historia
• Vi gör tester och vilka dom är görs efter vad din historia berättar.
• Ögontester, muskletester, rörelsetester.
• Stimulering av gamla ärr – synliga och invärtes
• Laserbehandling
• Tester görs om
• Du får med dig övningar hem för att kunna optimera din hjärna och nervsystem.

Vi fokuserar på din hjärna – Varför är kvaliteten på signalerna så otroligt viktiga

Därför att allt du någonsin upplevt i din kropp, från smärta till exceptionella prestationer är ett direkt resultat av hur din hjärna fungerar. För att du ska kunna “springa ifrån lejonet på̊ savannen” (alla faror i din omgivning). Behöver allt navigera rätt. Din hjärnas första uppgift är hålla dig säker så att du överlever dagen.

I vår skyddade miljö är det svårt att ta in att det faktiskt är det den gör – men det gör den oavsett om du känner dig otrygg eller inte. Om signalerna till din hjärna från din kropp inte fungerar eller om din hjärna har svårt att tolka informationen, blir resultatet att din hjärna kommer att tala om det för dig på̊ något sätt och det vanligaste är i form av smärta – det vi kallar för en åtgärdssignal.

Så ju bättre kvalité på informationen som din hjärnan tar emot gör att den kan tolka dessa rätt och ge dig ett bättre utförande. Förhoppningsvis kan vi hjälpa dig att röra dig och uppleva livet utan störningar och smärtor.

Smärta är därför en överlevnadsreflex.

Hjärnan varnar om åtgärd krävs och beroende på vad du tidigare gått igenom i ditt liv och hur du då hanterat det, medvetet eller omedvetet, kommer hjärnan att varna olika mycket beroende på om det tidigare varit ett hot eller inte. Vilket ger mer eller mindre smärta – olika för olika individer.

VIKTIGT!
Hjärnan kan alltså skicka smärt-signaler på grund av att det finns strukturella fel i kroppen men även om det inte finns några och det är faktiskt vanligare.

Så vad kan påverka till smärta?

Ja i stort sett allt beroende på hur din hjärna tolkar det!

• Olycka
• Skada
• Långvarigt sittande
• Traumatiska upplevelser
• Depression
• Lukt/doft
• Ord
• Plats
• Situation
• Miljö
• Kroppsställning
• Rörelsemönster
• Strukturell obalans, dvs snedbelastning och kompensationer i kroppen

Vill du veta mer om Applicerad neurologi?

Kom i kontakt med oss.